Dr Czira Szabolcs polgármester avatóbeszéde az ünnepélyes átadó alkalmával

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy megkülönböztetett szeretettel és tisztelettel köszöntsem Norvégia Magyarországi Nagykövetét és  kedves Feleségét!


Aki ad nekem, megtanít, hogy adjak.” – tartja egy mondás. És mi, a jelen nagykőrösi polgárai hálásak lehetünk, példát meríthetünk, hiszen kaptunk. Kaptunk eleinktől Szalay Lászlótól és feleségétől Gottwill Teréziától, akiknek régi sörházához tartozó mintegy 6 holdas területe szolgált alapjául a Cifrakertnek. Kaptunk eleinktől, mindazoktól, akik 1843 óta azon fáradoztak, azért tettek, hogy a Cifrakert, vagy ahogy egy időben nevezték Széchenyi-fürdőkert ápolt, fejlődő kertje, parkja legyen a városnak. Voltak gondosabb évek és voltak, amelyek megviselték, de megkaptuk és nekünk a tőlünk telhető legjobban kell vele bánni. Őrizve a kert szép hagyományait, funkcióit, ugyanakkor megfelelni korunknak, a jelen és utánunk jövő generációk igényeinek, szokásainak.

 

 

Képgaléria az átadóról IDE kattintva, a Cifrakert facebook oldalán


Galantai Fekete Béla 90 éve azt írta a Cifrakertről, hogy „A szép tavaszi és nyári napokon itt találkozik a város egész társadalma…”

 

Márpedig, ha ilyen Cifrakertet akarunk, ahol ez ma és a jövőben is megtörténhet, akkor be kellett látnunk, több ponton meg kell újulnia a Cifrakertnek. Az egykori névadó, Széchenyi István fogalmazta meg, hogy „Hibát találni vajmi könnyű, s azt mindenki tud, de jobbat létrehozni – bizony nehéz.”

 

Mi tagadás, sok hibát láttunk magunk is, voltak amelyekre fel is hívták a figyelmünket. Láttuk, hogy az idén 145 esztendeje épült Svájci ház is látott már szebb napokat, láttuk, hogy egyes rendezvényeken, ha meglepte a résztvevőket az eső, a kert útjai nem voltak túl barátságosak, ahogy a színpad, a nézőtér és sorolhatnánk mi minden kiáltott felénk, hogy ideje lenne a megújulásnak. Igen ám, de mint minden korban, így ma sem jöhet létre egy több mint 100 millió forint beruházás pénz nélkül.

VIDEO formájában IDE kattintva elérhető a beszéd


És újra csak a köszönet hangjai, amikkel szólhatunk, hiszen ismét csak kaptunk. Köszönöm az EGT alapot biztosító országoknak. Köszönjük Norvégia, Izland és Liechtenstein. Nagy öröm számunkra, hogy Norvégia magyarországi nagykövete és kedves felesége elfogadta a meghívásunkat, és ma velük együtt ünnepelhetünk.


Köszönöm Őexellenciájának, Feleségének, hogy ma itt vannak velünk Nagykőrösön!

Nagyon fontos az Önök személyes jelenléte számunkra!


A megújulással ismét egy olyan kertet szerettünk volna, ahol a város egész társadalma, és a hozzánk érkező vendégek is jól érezhetik magukat. Tudtuk, hogy ehhez nem elég a Svájci ház megújulása, funkciókat tekintve a kor előrehaladtával már vajmi kevés értelme lenne közfürdőt létrehozni, a rendezvényekre kilátogatók is jobban érzik magukat, ha kulturált körülmények között lehetnek. Az anyukák a babakocsijukkal, a mozgáskorlátozottak is közösségünk részei, igyekeztünk rájuk is figyelemmel lenni. Láttuk, hogy népszerű a meglévő kis játszótér, és láttuk, hogy igény van olyan parkra, ahol a családok sétái alkalmával biztonságosan, a forgalomtól kissé távolabb, biztonságos eszközökkel játszhatnak gyermekeikkel. Bízom benne, hogy a most átadásra kerülő kert eszközei is olyan népszerűek lesznek, mint a telente a városközpontban lévő hóemberek és hintaállatkák. Akik ebben városunkat segítették Tőrös Csaba tervező és Horizont4 Kft, Paluska Zoltán műszaki ellenőr. A megvalósítást a Szilasi és Társa Kft., Uniós Projekt Fejlesztő Tanácsadó és Szolgáltató Kft., és a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal szakemberei segítették. Köszönöm nekik, ahogy köszönöm a KÖVA-KOM Zrt. továbbá a Miniszterelnökség, Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. beruházás érdekében végzett tevékenységét is. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs több feladat a Cifrakerttel, nagyon is van, mindig lesz is, hiszen ez egy park, amely csak úgy lehet élő, ha foglalkozunk vele, ha óvjuk, vigyázzuk. Utóbbit szintén támogatás segítségével megvalósuló kamerarendszer is segíti majd. Tehát van feladatunk, de egy hatalmas teljesítményt értünk el mára. Ahogy pedig a Bibliában áll: „Azután örvendezz mindannak a jónak, amit Istened, az Úr ad neked és házad népének...” Adjunk hálát az Úrnak! Adjunk hálát, ünnepeljük őt, ünnepeljük a támogatóinkat, ünnepeljük sikereinket!


Kívánom, hogy sokaknak, sok örömöt adjon a jövőben a Cifrakert. „Aki ad nekem, megtanít, hogy adjak.” úgy gondolom, ez a mondás nem csak személyekre lehet igaz. Töltődjünk itt fel, s vigyük magunkkal a boldogságot. Kérem, szeressük, látogassuk és ittlétünkkor vigyázzuk a Cifrakertet, hogy másnap újra boldogságot okozhasson nekünk és másoknak egyaránt.


Egy skandináv mondással, szalagként átkötve, a megújult Cifrakertet átadom, átveszem:

 

Aggódj kevesebbet, reménykedj többet;
egyél kevesebbet, rágj többet;
panaszkodj kevesebbet, lélegezz többet;
beszélj kevesebbet, mondj többet;
utálkozz kevesebbet, szeress többet;
és az életben minden jó dolog a tiéd lesz.”

Címke: